Cum se face un buzunar (fals) cu refilet?

Acum vreo 2 ani am facut un tutorial despre buzunarul cu un refilet. Aveam pe vremea aia un alt blog pe care l-am sters intre timp. Nu stiu de ce nu l-am facut privat, acum puteam sa copiez direct tutorialul de acolo :(. Macar mai am pozele.

Buzunar cu refilet

Blogul era tot cu verde, dar alta nuanta, dupa cum puteti vedea in poze :). Buzunarul meu a fost facut pe o pereche de pantaloni pentru el, dar care nu avut parte de prea multe plimbari. Cica au turul prea jos :rolling eyes:.

Sa nu credeti ca aratau asa!

Sa ne intoarcem la buzunare. Eu le-am facut doar de decor, fara punga, ca sa nu poate fi umplute cu portofel si telefon.

Am intarit viitorul buzunar cu termocolant si am marcat asezarea lui pe fata.

Am insailat cu ata in contrast pentru a avea marcajul pe ambele parti ale materialului. In poza se vede ca am aplicat intaritura la limita. Ideal era sa fie intarit mai mult in afara buzunarului. (De tinut minte: masoara de mai multe ori si fa o data 🙂 )

Bucata de material pentru refilet va trebui sa aiba latimea buzunarului plus 2-3cm pentru rezerve. Inaltimea o calculati asa: (inaltime refilet+lungime punga buzunar+rezerva coasere la baza)x2. Daca vreti buzunare false ca ale mele, faceti calculul doar cu inaltime refilet si rezerva. Instructiunile de mai departe sunt aceleasi, orice varianta ati alege.

Marcati centrul refiletului pe orizontala si asezati-l fata pe fata pe pantalon, cu centrul tocmai marcat pe linia de jos a buzunarului. Prindeti in bolduri de jur imprejur.

Intoarceti pantalonul pe dos si coseti de jur imprejurul marcajului. Ma rog, jumatatea de crac 🙂

Mie imi pare cel mai usor sa incep din mijlocul unei laturi mari. Nu va grabiti, iar pentru un rezultat perfect puteti sa numarati cate cusaturi ati facut pe prima latura scurta si aveti grija ca la a doua sa faceti exact acelasi numar de impunsaturi. Acum puteti scoate ata cu care ati insailat si taiati deschizatura buzunarului pe centru, lasand cate 1 cm in fiecare capat. La capete taiati in diagonala catre colturi, cat de aproape puteti, cu mare grija sa nu taiati cusatura. Vedeti in poza ca am intarit si partea refiletului care se va vedea pe fata (este foarte posibil ca nu folosesc corect termenii, refilet fiind probabil doar partea care se vede pe fata)

Intoarceti refiletul pe dos prin deschizatura si calcati bine. Cam astia sunt pasii pe care ii faceam si la buzunarele cu fermoar din interiorul gentilor. In loc sa fac refilet, puneam un fermoar, coseam punga buzunarului si gata 🙂

Ne intoarcem pe dosul lucrului, indoim partea de jos a pungii de buzunar in sus si apoi din nou in jos astfel incat sa formam refiletul. Verificam pe partea din fata ca refiletul acopera deschizatura in intregime, calcam si prindem in bolduri.

Mai trebuie sa coasem refiletul de rezervele deschizaturii. Rezervele sunt acele “trapeze” ce au ramas dupa ce am taiat nemilos centrul dreptunghiului cusut cu grija. Incepem cu partea de jos si continuam cu lateralele. Unde avem de fapt triunghuri, nu trapeze. Mai indoim partea de sus peste partea de jos (fixata acum), coasem cele 3 laturi libere, si gata.

Cum spuneau Vera si Izi in comentarii, multa bataie de cap pentru un detaliu atat de mic! Dar cred ca un pantalon de barbati, de fapt si de dama (nu jeans), nu e complet fara un astfel de detaliu.

Weekend fain!

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.